Här hittar du några tips när det gäller tillbyggnad.
Två bra sätt att bygga till på
1. Det vanligaste är att formge tillbyggnaden som om den funnits där när huset byggdes. Då används samma eller liknande tak- och fasadmaterial, samma kulör, dörr- och fönstertyper och andra detaljer. Även dimensioner, proportioner och volymer görs i ursprunglig stil.
2. Det andra sättet är att göra tillbyggnaden så att det tydligt syns att det är något från en annan arkitektonisk tid. Det finns dock krav på att ett modernt tillägg ska anpassa sig till det befintliga. Ett vanligt sätt att göra det på är att ta upp en typiskhet från den ursprungliga byggnaden och göra en tolkning av den. Om du väljer denna arkitektoniska väg – bifoga gärna en beskrivning när du söker bygglov.
Oavsett vilket sätt du väljer att bygga till på granskas din bygglovsansökan mot plan- och bygglagen och gällande detaljplan. Det innebär att till exempel byggnadens utformning, placering på tomten och tillgänglighet för rörelsehindrade ska stämma överens med det som står i detaljplanen och med hänsyn till omgivningen. Byggnaden ska också ha form och färg som är estetiskt tilltalande och som ger ett gott helhetsintryck.
Tips för att underlätta en tillbyggnad
Låt ursprungshuset dominera den färdiga kompositionen
En tillbyggnad ska tillföra något till husets planlösning så tänk igenom form och funktion ordentligt. Ska den nya delen användas som uterum, större kök eller kanske ett extra sovrum?
Gör varje adderad husvolym urskiljbar (”tripp-trapp-trull”).
Bevara husets symmetri, men låt det också fortsätta vara asymmetriskt om det stämmer med ursprunget.
Flytta in tillbyggnader från husknuten minst en halvmeter, om det inte är funkishus.
Undvik nya volymer som går runt hörn.
Vid förlängning av hus, ge den nya delen samma bredd och gör den inte för lång.
Skjut in pulpettak under ursprungshusets takfot.
Ge sadeltak symmetriska takfall, det vill säga lika långa takfall och samma vinkel.
Samordna takfoten på tillbyggnaden med den befintliga byggnaden.
Underordna den nya taknocken den befintliga, om det är tegeltak så täck minst en pannrad.
Flytta med fönster, dörrar, socklar och tak om du tilläggsisolerar.
Tillför inte nya detaljer om de inte finns i ursprungsarkitekturen – lägg exempelvis inte till knutbrädor om det inte finns några från början.
Om du byter eller lägger till fönster, ge dem samma proportioner och detaljer som ursprunget.
Gör inte takkupor större än 1/3 av takets längd för att inte kuporna ska dominera taket och hela huset. Placera takkupan fritt från andra element på taket. Tänk på att en takkupa bredare ä 1,4 meter påverkar både byggnadens takhöjd och antalet våningar. Det kan innebära att det inte är genomförbart om det finns begränsningar i gällande detaljplans bestämmelser.
Tips för takkupor
Gör inte takkupor större än 1/3 av takets längd för att de inte ska dominera taket och hela huset. Placera takkupan fritt från andra element på taket. Tänk på att en takkupa bredare än 1,4 meter påverkar både byggnadens takhöjd och antalet våningar. Det kan innebära att takkupor inte är genomförbart om det finns begränsningar i detaljplanens bestämmelser.