1. Varför dränera?
I mark runt och under ditt hus finns vatten och lerjord vilket betyder att din husgrund ständigt blir ”attackerad” av fukten runt omkring. En så enkel sak som stuprännor ska föra regnvattnet bort från huset och grunden men ändå skadas husgrunder av fukt och vattenskador, ibland för att vatten från exempelvis tak inte rinner tillräckligt långt bort.
För att undvika fuktskador på din grund så kan man ersätta lerjorden med grus, eftersom att smältvatten och regnvattensamlingar då kommer att försvinna snabbare än med lerjord. Andra lösningar för att leda undan vattnet från ditt hus och din fuktkänsliga grund är att använda rännsten, rörledningar till vattenledningar, stenkista eller platonmatta. dessa olika metoder är alltså exempel på dräneringar, vilken som passar bäst beror på ditt hus, marken runt omkring och andra förutsättningar som du bör diskutera på förhand med den entreprenör som utför arbetet.
En dränering är alltså helt enkelt ett sätt att leda vatten bort från ditt hus till en plats eller yta där vattnet inte orsakar skador. Dräneringen kan också ingå som en del i ett större markarbete, exempelvis att gjuta enbetongplatta.
2. Dränering – metoder
Dräneringsrör
läggs på plats runt huset för att föra bort vatten bort från husgrunden till en särskild dräneringsbrunn. Det finns olika typer av rör (böjliga och styva).
Platonmatta
Den vanligaste typen av plastmatta vid husdränering i Sverige. Den är uppbyggd av ’’knappar’’ som vänds mot källarens vägg och därmed skapas ett mellanrum mellan vägg och omkringliggande jord som gör att fukt kan torka.
Isodrän
Isodränskivan är uppbyggd av polystyrenkulor (en typ av plastkulor) som sitter ihop med hjälp av ett särskilt ”lim”. Skivan har hög motståndskraft mot fukt och besitter en relativt hög dräneringsförmåga, och har dessutom bra egenskaper när det gäller värmeisolering.
3. Dräneringens tre ben
- Fuktskydd – som håller betongplattan eller källarväggen skyddad från mögel och fukt.
- Dräneringsrör – som gör så att regnvatten kommer till kommunens dagvattenledning eller till en brunn.
- Grovt grus – eller makadam som kvickt låter fukt och vatten dunsta bort och rinna undan.
4. Dränering – hur går det till? Steg för steg-guide:
- Gräv rent runt huset, sker vanligtvis med grävmaskin. Räkna med att tomten blir skadad av arbetet.
- Gör rent och puts husgrundens väggar. Kontrollera om det finns sprickor och åtgärda dessa.
- Isolera grunden för att värmeisolera och driva ut fukt, med exempelvis Thermisol, Isodrän eller annat märke.
- Lägg dräneringsledningar (rör) som för bort vatten.
- Täck med geotextilduk.
- Tomten återställs och vanligtvis används grus ovanpå dräneringsytan som grävts upp.
Källa: www.husdranering.n.nu