I den här artikeln om hur man målar om en träfasad hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om hur man målar om träfasaden.
Det är ett omfattande arbete att måla om träfasaden på huset. Eftersom det går åt mycket tid, pengar och möda är det viktigt att du är noga med alla förberedelser och allt förarbete innan du börjar måla om träfasaden. Då har du skapat de bästa förutsättningar för att husets nya utseende blir beundrat både på avstånd och nära håll. Det viktigaste är att fasadvirket får betydligt längre hållbarhet.
Oavsett om du ska måla obehandlat eller tidigare målat trä, är det viktigt att du ger färgen förutsättningar för att fästa. Den viktigaste är ett rent och torrt virke. Om det obehandlade träet har stått oskyddat en längre tid har ytskiktet börjat brytas ner. Du ser detta genom att det har bildats en grå hinna på ytan. Innan du impregnerar och grundar måste du då borsta hela träfasaden med en stålborste.
Om ytan på fasaden är målad tidigare ingår rengöring med ammoniaklösning eller målartvätt och därefter sköljning med rent vatten i förarbetet. Eftersom målningsytan alltså blir våt är det viktigt att träet får torka upp ordentligt innan du påbörjar målningsarbetet. Passa däremot på att skrapa träfasaden, där det behövs, medan ytan är fuktig. Det underlättar denna ganska tidsödande, men viktiga del av förarbetet.
Om du är osäker på om trävirket är tillräckligt torrt kan du hyra eller eventuellt låna en fuktkvotsmätare hos färghandlaren som levererar färgen. Träet ska ha en fuktighet som understiger 15 procent för att vara ett bra målningsunderlag.
Träfasader som inte har underhållits på länge kan ha alg, röta eller mögelangrepp. De vanligaste ställena är på skuggsidan, nära marken och bakom täta buskage. I sådana fall räcker det inte att tvätta träfasaden med ammoniaklösning. Dessa ytor ska skrubbas rena med ett särskilt medel som är desinfekterande. När du väljer färg till en förut målad träfasad, är det viktigt att du väljer en färgtyp som ”tål” det underliggande färgskiktet. En god tumregel är att alltid måla med samma färgtyp som huset är målat i förut.
Om du ska täckmåla på ett kritande underlag, till exempel Falu rödfärg, måste du först borsta bort allt det lösa materialet med en stålborste. Sedan grundmålar du med slamfärgen igen eller med en oljealkyd grundfärg. Det är en förutsättning för att täckfärgen, oavsett typ, ska fästa mot underlaget. Valet av täckfärg står i princip mellan latexfärg och alkydoljefärg. Båda färgtyperna ger ett fullgott ytskydd och fint resultat. Det är respektive färgs goda egenskaper som får låta dig styra valet. Det är nämligen inte heller någon större skillnad på priset mellan de båda.
Några av skillnaderna mellan latex och alkydoljefärg är dessa: Ytglans och kulör på en träfasad målad med latexfärg håller längre. Dessutom kritar inte denna färgtyp. Ytskiktet hos en alkydoljefärg är hårdare men också mer elastiskt och tränger bättre in i underlaget. Latexfärgen är däremot mera miljövänlig och mindre brandfarlig. För att undvika att träet utsätts för röta bör det grundmålas med en penetrerande grundolja.
Det är svårt att föreställa sig hur en kulör förändrar fasaden och husets utseende. Om du ska byta kulör kan du numera få hjälp med färgsättning av en dator i vissa butiker. Du trycker då fram en datoriserad bild av en hustyp som stämmer med din egen bostad. Därefter färglägger du fasad och snickerier med olika kombinationer. När du har fått fram en färgsättning som stämmer med dina önskningar får du reda på vad kulörerna heter och sedan är det bara att beställa.
Bor du i gruppbebyggelse eller inom ett tättbebyggt område kan det finnas vissa restriktioner gällande husets yttre färgsättning när du ska måla om träfasaden. Ta därför alltid kontakt med villaföreningen och kommunens byggnadsnämnd för att få klartecken.
Träfasader är sällan helt släta. Eftersom det är viktigt att färgen ska överbrygga skarvarna mellan panelbrädorna och därigenom bilda ett homogent ytskikt, bör du måla med pensel.
Det finns speciella så kallade fasadpenslar som är breda, tjocka och täta. Om du kompletterar dessa med ett par runda anstrykare i lämpliga storlekar så klarar du målningen av träfasaden bra. Om du har stående panel kan du komplettera med en bred elementpensel med vinklat skaft, så är det lättare att komma åt att måla trävirkets kapytor.
Det här behöver du när du ska måla om en träfasad:
Verktyg:
Rotborste, ev förlängningsskaft (1) Skyddsglasögon, ev (2) Vattenslang (3) Hink (4) Färgskrapa, t ex trekantsskrapa (5) Stålborste (6) Syl eller skruvmejsel (7) Kapsåg (8) Vinkelhake (9) Penna (10) Hammare (11) Fin pensel, t ex streckpensel (12) Stålspackel (13) Borste (14) Fuktkvotsmätare, ev (15) Fasadpensel (16) Rund anstrykare, olika storlekar (17) Bred elementpensel, ev (18) Pappskiva, e dyl (19) Skyddshandskar(20) Stegar, Rejäla brädor, ev. Byggnadsställning.
Material:
Skyddsfolie, Maskeringstejp, Ammoniak, Rengöringsmedel mot alger och mögel, Förzinkad trådspik, Slippapper i ett par grovlekar, Rostskyddsfärg, Akryltätmassa, Grundfärg för utomhusbruk eller förtunning, Täckfärg, latex , olje eller alkydoljefärg, Träimpregnering.