Direktverkande el är den dyraste formen av uppvärmning för småhus. Men det finns möjlighet att minska elkostnaden, det kräver dock investeringar.
Elen är dyr och det mesta pekar på att den kommer att fortsätta öka i pris framöver. Det kan finnas anledning att se över din elförsörjning.
Men det finns ingen universallösning som passar för alla. Valet av uppvärmningskälla för huset beror på hur gammalt huset är, var det ligger, hur planlösningen ser ut, om det finns vattenburen värme eller inte etcetera.
Den villaägare som tidigare har haft en oljepanna kan sätta in en pelletspanna, föreslår Rolf Westerlund, energirådgivare i Stockholms län.
Det är en fördel om den som vill ha pelletskamin har skorsten på huset, men har man ingen skorsten finns moduler att installera.
Det innebär dock lite arbete för den som väljer att investera i en pelletskamin.
– Bränslet måste beställas och fyllas på. Kaminen måste skötas; sotas och askas ur. Det är inte lika bekvämt som en värmepump, säger Anders Odell, handläggare på Energimyndigheten.
Han säger att det kostar från 35 000 till 50 000 kronor att installera en pelletskamin.
Direktverkande el är det dyraste sättet att värma upp och förse huset med el. Men byter du ut den direktverkande elen mot ett vattenburet värmesystem med värmepump får du tre gånger lägre kostnad än med den direktverkande elen.
Beroende på hur stort hus du har och hur mycket el du gör av med betalar sig investeringen på olika lång tid.
– De hus som är byggda på 70-talet har ofta direktverkande el och då lämpar det sig med en luftvärmepump om de har en öppen planlösning. I äldre hus där man har satt in direktverkande el är problemet ofta att man inte har en öppen planlösning, säger Rolf Westerlund.
Det vanligaste för de villaägare som har direktverkande el, och inte har ett vattenburet radiatorsystem, är att låta installera en luftvärmepump om de vill sänka sin elkostnad. Då tas värme från uteluften och förs in i huset. Men för att det ska ge önskad effekt krävs det alltså att huset har en öppen planlösning.
En luftvärmepump kostar omkring 25 000 kronor att köpa och låta installera. I genomsnitt sparar du in 25 procent av elkostnaden på detta.
Den som installerar en luftvärmepump får alltså tillbaka sin investering relativt snabbt.
– Det beror på planlösningen hur mycket du sparar. Planlösningen är avgörande för att luften ska kunna spridas effektivt i huset, säger Anders Odell.
– I äldre hus med direktverkande el där man inte har en öppen planlösning kan man satsa på energiisolering av fasaden och sätta in treglasfönster, säger Rolf Westerlund och tillägger att den som har ett hus som är byggt före 1970 bör isolera vinden om det inte är gjort.
I de fall det finns direktverkande el i huset, men inte någon öppen planlösning, kan man satsa på vattenburen värme. Den som vill ha vattenburen värme måste byta ut elradiatorerna mot vattenradiatorer. Det kostar en slant.
Enligt Rolf Westerlund får man räkna med att varje radiator kostar mellan 5 000 och 7 000 kronor. Vill man ha en värmepump kostar den runt 120 000, bergvärme kostar runt 150 000 till 170 000 kronor.
Fördelen med det vattenburna systemet är att det även värmer upp varmvattnet. Den som har elradiatorer värmer upp vattnet med el och gör därmed inte en lika stor besparing.
Den som har vattenburen värme kan välja mellan att ha bergvärme, jordvärme eller luft-vatten-pump. För att få bergvärme borras ett hål på tomten varifrån värme tas ur berget. Jordvärme transporteras till huset via en slang i jorden och luft-vatten-pumpen tar värme från uteluften.
Anders Odell tillägger att luft-luft värmepumparna väsnas på grund av fläkten som roterar inomhus.
– Är man känslig för ljud kan det vara störande. Man ska inte placera den i vardagsrummet eller i köket, hallen är lämpligast, säger Anders Odell.
Solceller är ännu ett alternativ. Det är dock relativt dyrt. Trots att man får 60 procent av kostnaden i bidrag är avskrivningstiden i snitt 25 år.
Vedpanna är också ett alternativ, dock inte i stan. Avgörande är hur mycket du får betala för veden, det går åt mycket. En vedpanna är dessutom en omfattande investering.
– Det är inget för tätbebyggda områden. Du ska helst redan ha ett vattenburet system och de krävs en stor insats av konsumenten, säger Anders Odell.
Andra sätt att spara el är att installera snålspolande duscharmatur, att ha ingreppsblandare istället för kranar i handfatet och lågenergilampor istället för glödlampor. Har man dessutom energisnåla vitvaror och elektriska apparater, ett fördelaktigt elavtal och tänker på hur man använder sin el går det att spara pengar även där.
Det finns mycket information om detta att inhämta på Energimyndighetens hemsida.